Info
Motor de navigare
Microsoft reconstruiește Edge de la zero, de data aceasta folosind motorul de navigare (kernelul) Chromium sustinut si de Google Chrome.
In esenta, este vorba de o mutare la un alt motor de redare a browserului. Dar ce este un astfel de motor si cum afecteaza experienta dvs. de navigare? Va vom explica in detaliu mai jos:
Cand alegeti un browser web, alegeti un motor de cautare si un motor de redare. Acesti doi termeni cateodata sunt diferiti. Iar cateodata inseamna exact acelasi lucru. Din punct de vedere tehnic, motorul reda paginile iar motorul browserului se ocupa de comanda intre motorul de redare si interfața de utilizare a browserului.
Nu toata lumea face intotdeauna distinctia. Exista si un motor Javascript ce ajuta la procesarea codului web site-ului.
Motorul de browser, motorul de redare si motorul JavaScript functioneaza in mod esential impreuna pentru a obtine codul web brut intr-o forma vizibila si utilizabila in browser.
Exista trei motoare principale ce trebuiesc luate în considerare. WebKit (kernel Safari), Gecko (kernel Firefox) si Blink (kernel Chrome, Opera, Brave si altele).
Chromium este ca un pas intre Blink si Google Chrome complet (sau noul Microsoft Edge): un schelet pe care se poate construi.
Ce sunt motoarele de cautare?
Misiunea motoarelor de navigare este sa preia codul HTML, CSS sau al unei pagini Web (textul pe care il puteti vedea in sursa paginii, layouts, continutul paginii) si sa-l converteasca in ceea ce vedeti de fapt pe monitor.
In unele privinte, motorul este ca un traducator, transformand codul brut pe care nu-l intelegeti intr-o pagina frumoasa de text si grafica. Motorul browserului selecteaza modul prin care interpreteaza ceea ce a fost scris de catre web developer.
Puteti considera motorul browserului ca un motor de masina, cea mai importanta parte a masinii dvs. Celelalte componente: meniuri, extensii, cautare inteligenta, completare automata, sunt la fel de importante deoarece va ajuta sa vizualizati website-urile intr-un mod corespunzator.
De ce avem nevoie de motoare diferite?
Deoarece programatorii sunt diferiti, au idei diferite despre modul in care isi face treaba motorul browser-ului. Afisarea culorilor, optimizarea codului, revigorarea paginilor, etc.
Google a lansat Blink ca un motor separat în 2013, pentru a imbunatatii erorile gestionate de Webkit.
Daca doriti sa introduceti un mod nou de a afisa videoclipuri incorporate in text intr-o pagina Web aveti nevoie de asistenta unui motor de navigare.
Motoarele de navigare sunt principalul motiv pentru care paginile web uneori arata, se incarca si lucreaza diferit în diferite browsere.
Motivul principal sunt variatiile dintre Gecko, WebKit si Blink decat variatiile dintre Firefox, Safari si Chrome.
Pe masura ce internetul evolueaza, diferentele devin din ce in ce mai putin vizibile in ceea ce priveste imaginile de suprafata.
Diferenta majora sta in tehnologiile care stau la baza acestora.
Cum difera motoarele de navigare?
Nu exista o diferentă majora intre motoarele de navigare în acest moment – Chrome (Blink), Firefox (Gecko) si Safari (WebKit). Toate deschid web site-urile in moduri foarte asemanatoare la viteze asemanatoare .
Asta pentru ca toti acestia accepta in general aceleasi standarde web de baza (nu si Internet Explorer – Odihneasca-se in pace!). Nu exista nici un motiv real pe care sa-l invocam, pentru trecerea de la WebKit la Gecko sau invers.
Blink este cel mai bun motor de browser (Microsoft a trecut la el, la urma urmei). Este rapid la redarea paginilor si a aplicatiilor, actualizarile sunt impinse rapid, sunt relativ robuste, iar pentru bug-uri sunt lansate repede patch-uri.
Din perspectiva Microsoft este cel mai usor sa construiesti un nou browser si sa functioneze mai bine atunci cand este incorporat in aplicatiile desktop. In acelasi timp, acesta continua sa consume memoria in anumite situatii.
Cu upgrade-ul Quantum pentru Gecko, Firefox continua sa impresioneze si face imbunatatiri ale vitezei.
Ce diferente exista între aceste motoare cautare, tind sa nu aiba un impact asupra utilizatorilor finali, astfel incat sa puteti continua sa folositi browserul pe care il preferati.
In momentul de fata inginerii Microsoft contribuie la Chromium – dupa schimbarea Edge. Este în interesul Google sa asigure o dezvoltare continua. Trebuie doar să stiti ca alegerea dvs. de a ajunge pe un anumit website nu tine doar de browser ci si de motorul ce ruleaza de dedesubt.