Info

Computerele Apple


Stiati ca inainte de a deveni una dintre cele mai bogate companii din lume, Apple Inc. a fost un start-up mic In Los Altos, California? Co-fondatorii Steve Jobs si Steve Wozniak (ambii au renuntat la facultate) au dorit sa dezvolte primul computer personal din lume usor de utilizat. Munca lor a revolutionat industria calculatoarelor si a schimbat fata tehnologiei de consum. Impreuna cu gigantii tehnologici precum Microsoft si IBM, Apple a adus computerele in viata noastra de zi cu zi.

Primii ani

Apple Inc. – cunoscuta initial sub numele de Apple Computers – a inceput in 1976. Fondatorii Steve Jobs si Steve Wozniak au lucrat in garajul lui Jobs de la casa sa din Los Altos, California. La 1 aprilie 1976, au lansat Apple 1, un computer desktop care a venit ca o singura placa de baza, pre-asamblat, spre deosebire de alte computere personale din acel timp.

Apple II a fost introdus aproximativ un an mai târziu. Masina actualizata a inclus o tastatura si o carcasa integrate, Impreuna cu sloturi de expansiune pentru atasarea de dischete si alte componente.

Apple III a fost lansat In 1980, cu un an inainte ca IBM sa lanseze computerul personal IBM. Insa defectiunile tehnice si alte probleme cu echipamentul au dus la deteriorarea reputatiei Apple.

Primul computer de acasa cu GUI sau interfata grafica de utilizator – o interfata care permite utilizatorilor sa interactioneze cu pictogramele vizuale – a fost Apple Lisa. Prima interfata grafica a fost dezvoltata de Xerox Corporation la Palo Alto Research Center (PARC) in anii ’70. Steve Jobs a vizitat PARC In 1979 (dupa cumpararea actiunilor Xerox) si a fost impresionat si puternic influentat de Xerox Alto, primul computer care a prezentat o GUI. Totusi, aceasta masina era destul de mare. Jobs a adaptat tehnologia pentru Apple Lisa, un computer suficient de mic pentru a se incadra pe un birou.

Calculatorul Macintosh

In 1984, Apple a prezentat cel mai de succes produs – Macintosh, un computer personal care a venit cu un ecran si un mouse incorporat. Aparatul dispunea de o GUI, un sistem de operare cunoscut sub numele de System 1 (cea mai veche versiune a Mac OS) si o serie de programe software, inclusiv procesorul de texte MacWrite si editorul grafic MacPaint.

In 1985, Jobs a fost nevoit sa iasa din companie din cauza dezacordurilor cu CEO-ul Apple, John Scully. El a continuat sa fondeze NeXT Inc., o companie de calculatoare si software care a fost achizitionata ulterior de Apple in 1997.

Pe parcursul anilor ’80, Macintosh a suferit multe schimbari. In 1990, compania a introdus trei modele noi – Macintosh Classic, Macintosh LC si Macintosh IIsi – toate fiind mai mici si mai ieftine decât computerul original. Un an mai tarziu, Apple a lansat PowerBook, cea mai veche versiune a laptopului companiei.

 

Autor