Info

Computerele Apple

Stiati ca inainte de a deveni una dintre cele mai bogate companii din lume, Apple Inc. a fost un start-up mic In Los Altos, California?

Co-fondatorii Steve Jobs si Steve Wozniak (ambii au renuntat la facultate) au dorit sa dezvolte primul computer personal din lume usor de utilizat. Munca lor a revolutionat industria calculatoarelor si a schimbat fata tehnologiei de consum. Impreuna cu gigantii tehnologici precum Microsoft si IBM, Apple a adus computerele in viata noastra de zi cu zi.

Primii ani

Apple Inc. – cunoscuta initial sub numele de Apple Computers – a inceput in 1976. Fondatorii Steve Jobs si Steve Wozniak au lucrat in garajul lui Jobs de la casa sa din Los Altos, California. La 1 aprilie 1976, au lansat Apple 1, un computer desktop care a venit ca o singura placa de baza, pre-asamblat, spre deosebire de alte computere personale din acel timp.
Apple II a fost introdus aproximativ un an mai târziu. Masina actualizata a inclus o tastatura si o carcasa integrate, Impreuna cu sloturi de expansiune pentru atasarea de dischete si alte componente.
Apple III a fost lansat In 1980, cu un an inainte ca IBM sa lanseze computerul personal IBM. Insa defectiunile tehnice si alte probleme cu echipamentul au dus la deteriorarea reputatiei Apple.
  • Text Hover
  • Text Hover

   Primul computer de acasa cu GUI sau interfata grafica de utilizator – o interfata care permite utilizatorilor sa interactioneze cu pictogramele vizuale – a fost Apple Lisa. Prima interfata grafica a fost dezvoltata de Xerox Corporation la Palo Alto Research Center (PARC) in anii ’70. Steve Jobs a vizitat PARC In 1979 (dupa cumpararea actiunilor Xerox) si a fost impresionat si puternic influentat de Xerox Alto, primul computer care a prezentat o GUI. Totusi, aceasta masina era destul de mare. Jobs a adaptat tehnologia pentru Apple Lisa, un computer suficient de mic pentru a se incadra pe un birou.

Calculatorul Macintosh

  • Text Hover

In 1984, Apple a prezentat cel mai de succes produs – Macintosh, un computer personal care a venit cu un ecran si un mouse incorporat. Aparatul dispunea de o GUI, un sistem de operare cunoscut sub numele de System 1 (cea mai veche versiune a Mac OS) si o serie de programe software, inclusiv procesorul de texte MacWrite si editorul grafic MacPaint.
In 1985, Jobs a fost nevoit sa iasa din companie din cauza dezacordurilor cu CEO-ul Apple, John Scully. El a continuat sa fondeze NeXT Inc., o companie de calculatoare si software care a fost achizitionata ulterior de Apple in 1997.

Pe parcursul anilor ’80, Macintosh a suferit multe schimbari. In 1990, compania a introdus trei modele noi – Macintosh Classic, Macintosh LC si Macintosh IIsi – toate fiind mai mici si mai ieftine decât computerul original. Un an mai tarziu, Apple a lansat PowerBook, cea mai veche versiune a laptopului companiei.
  • Text Hover
  • Text Hover
  • Text Hover
  • Text Hover

Autor